Med anledning av DN:s publiceringar – så här ser vi på saken 

Vi tar kritik och synpunkter på största allvar och arbetar systematiskt med uppföljning och förbättringar. Det är en grundbult i vårt arbetssätt och har gjort det möjligt för oss att bedriva kvalitativ vård och omsorg i Sverige sedan 1998. Vi är ödmjuka inför de utmaningar som finns och arbetar varje dag hårt i alla våra verksamheter för att uppnå så hög kvalitet som möjligt. 

Vi driver idag över 80 verksamheter inom vård och omsorg, alla med olika förutsättningar och avtal. 

Att generalisera, som Dagens Nyheter gör, genom att lyfta enstaka händelser över lång tid och klumpa ihop olika verksamheter, skapar en förenklad och missvisande bild av vår verksamhet. En liten del av våra verksamheter har haft utmaningar, och vi arbetar målmedvetet med att lösa dem. Samtidigt känner vi stor stolthet över våra medarbetare, som varje dag gör ett fantastiskt arbete i våra övriga verksamheter. 

Vi har en löpande dialog med anhöriga, kommuner och tillsynsmyndigheter för att säkerställa att vi lever upp till våra höga krav. När något brister, följer vi upp, analyserar orsaker och vidtar åtgärder för att säkerställa att det inte upprepas. 

Vi är inte perfekta, och ibland tar förändringsarbete längre tid än vi önskat – men vi fortsätter med full kraft och ett tydligt fokus på att uppnå kvalitet i alla delar. 

Hur har det kunnat bli så på de verksamheter DN granskat? 
Det finns många anledningar till att utmaningar uppstår i en verksamhet, och det är också viktigt att komma ihåg att äldreomsorg är svårt och ett pågående arbete där utveckling sker löpande. 

Att ge en samlad förklaring till de olika händelser som DN lyfter är svårt, eftersom de rör helt olika verksamheter, tidsperioder och omständigheter. 

  • Vissa av frågorna som lyfts är redan genomarbetade sedan länge och åtgärdade. 
  • Andra arbetar vi aktivt med idag. 
  • I flera fall delar vi inte bilden av att problemen beskrivs på ett korrekt sätt. 

Vi är ödmjuka inför de berättelser som lyfts och vi har genomgående varit transparenta i vår dialog med media och besvarat alla frågor vi fått. Nu ställs vi inför liknande frågor igen, och vi har reflekterat kring varför vi haft dessa större utmaningar. 

Tillväxt och förändringsarbete 
Vi ska inte sticka under stolen med att vår snabba utvecklingsresa har inneburit visa utmaningar och vi har under de senaste två åren arbetat målmedvetet med att stärka kvaliteten, stabilisera verksamheterna och rekrytera rätt kompetens. 

Vad vi har gjort konkret för att stärka kvaliteten: 
✔ Etablerat ett nytt ambulerande verksamhetsutvecklingsteam för att snabbt kunna stötta verksamheter där det behövs. 
✔ Utvecklat och förstärkt vårt kvalitetsteam för att snabbare kunna ge verksamheterna stöd med medicinsk kompetens. 
✔ Tillsatt två nya regionala verksamhetschefer för ökad ledningskraft. 
✔ Ökat närvaron av chefer och medicinsk kompetens där behoven är störst. 
✔ Infört nya rutiner för uppföljning för att snabbare identifiera och hantera förbättringsområden. 
✔ Fokuserat ännu mer på teamarbete för att säkerställa kvalitet på ett mer effektivt sätt. 

Vi önskar att vi kunde lova att vi aldrig mer kommer att möta utmaningar – men det kan vi inte. Som i alla verksamheter kommer det att uppstå situationer där vi behöver agera. 

Det vi kan lova är att vi alltid kommer att ta dem på största allvar och fortsätta göra vårt allra bästa för att bygga kvalitativa verksamheter och erbjuda en trygg omsorg.